051 272 100 info@digrazia.si

Rojena sem leta 1961 v Celju, otroštvo sem preživela v Rogaški Slatini in po končanem študiju in nekaj potepanja po tujini sem se ustalila v domačem kraju.

Po študiju sem gradila poslovno kariero. Da, bila je zanimiva pot, pa nikoli čisto moja…Šele v svetu umetnosti sem začutila krila in poletela. In sem tukaj. In kjerkoli, kjer lahko zavibriram z vami skozi barve, platna in raziskovanje sveta tam malo niže od nosu. Nikoli ne iščem motivov iz fotografij, saj je notranji svet ali doživljanje vsega zunaj nas skozi prizmo lastnih občutenj najbolj iskreno.

1. SLIKA FACEBOOK:

                Facebook, akril na platno

“Tole delo je nastalo ob prijetnem druženju na koloniji na Sveti Ani, zelo sproščeno in z veliko energijo čutenja, odnosov med osrednjim likom ( žensko) in moškimi liki, ki imajo vsak svoj karakter, bližino ali neopaznost, izraženo z grobimi ali nežnejšimi potezami, toplino ali hladom zamegljenih barvnih odtenkov.. Vsak obraz ima svojo zgodbo in izraz, ki ga dama opazuje nepristransko, kot nekako vzvišeno in hkrati krhko bitje, ki izbira in se hkrati pusti izbrati. Še preden sem sliko imenovala sama, so mi vsi, ki so jo videli, rekli- o, to pa je Facebook”. In tako je dobila ime.”

Komentar priznanega slikarja Zdravka Červa:

“Odlična slika, zanimiva različnost izrazov na obrazih in minimalna uporaba barve kar še posebej poudari ustnice na eni od podob..enostavno dobra slika.”

2. SLIKA DOTIK

           Dotik, akril na platno

Slika je bila razstavljena v Anini galeriji v Rogaški Slatini prvič 2009 in nato še po mnogih galerijah v Sloveniji.

“Dotik samega sebe je meditacija. Je popotovanje v svet svojega notranjega občutenja. Na platnu sem ta občutek ujela z nedorečenostjo tega, kaj se dogaja izza nedolžne beline dekleta. Zamaknjenost pogleda nekam v prazno daje slutiti umik pred močjo barvitosti zunanjega sveta. Prelivanje preko osnovne podobe to pot v sebe še bolj poudari. Nagib k svetlobi daje slutiti zaupanje v moč biti ljubezen, ki izhaja iz nje. Zaupanje in ljubezen do tega, kar je našla v sebi, ji daje moč biti, obstati in ljubiti tudi v prelivanju ognja in vode v svetlobo, proti kateri se nagiba.”

3. SLIKA STRELKA

        Strelka, akril na platno

Slika je nastala v sklopu serije horoskop, ki je bila razstavljena že na več samostojnih galerijskih razstavah ( Doosor- Radenci, Reimer – Sl. Konjice, 3X -Lent MB…)

“V svoji ognjevitosti prikazuje znak strelca z vso močjo, ki se izrazi v obvladovanju giba, simbolično predstavljenega kot ježo na konju. Zapeljiva nežnost pogleda je ujetost v trenutek, ko je strelec pripravljen odložiti svoje orožje. Slika je tudi upodobitev ženske  – tako ognjenega znamenja ali pa vsake ženske, ki čuti v sebi da je borka, dinamična, neukročena in tudi romantična. Golota poudarja prvinskost orožja ženske. Hlad in ostrina kovine na sulici sta nekako tuja elementa, pa vendar zna osamljena amazonka vihteti sulico in jezditi na divjem konju.”

4. SLIKA OVEN

          Oven, akril na platno

Slika je nastala v sklopu serije horoskop, ki je bila razstavljena že na več samostojnih galerijskih razstavah ( Doosor- Radenci, Reimer – Sl. Konjice, 3X -Lent MB…)

“To znamenje zoodiaka sem upodobila kot ovna v prvem planu in v barvah ognjene bojevitosti, ki sili iz platna. Moška figura kot personalizacija znaka jezdi na njemu zamaknjena v užitku akcije, ki se ji prepušča, ko prvinska energija ovna prevzame vajeti. Črnina ozadja ne zadrži svetlobe in kaotično gibanje okolja ostaja medlo nemočno v izredni odločnosti ovna, da skoči iz uokvirjenega vsakdana. Pri tem se ne ustraši niti skoka v svojo notranjost niti daleč tja ven, kamor si nihče ne drzne. Kot taka, je lahko slika tudi energetsko sidro stanja akcije, premika in hrabrosti, da se se poženemo z vsem srcem in ognjem ven in naprej k želenemu cilju. Slika z tolikšnim čustvenim nabojem lahko predstavlja tudi izziv, da se soočimo z temo v sebi. Podira nas moč in hrabrost energije ovna, ki zna in zmore najti pot ven tudi, ko nas je popeljal skozi izkušnje dojemanja nebes in pekla.”

5. SLIKA VODNARKA

     Vodnarka, akril na platno

Slika je nastala v sklopu serije horoskop, ki je bila razstavljena že na več samostojnih galerijskih razstavah ( Doosor- Radenci, Reimer – Sl. Konjice, 3X -Lent MB…)

“Vodnarja sem upodobila kot golo žensko figuro z poudarjeno telesnostjo giba in dejanja, kar uravnoveša močno tenzijo tega znaka zoodiaka, da ga posrka vase nebo in vesolje. Kot samostojna energetska slika s svojim koloritom, igrivim gibanjem vode in močnim virom svetlobe v noči, daje liku osebe, umeščene sproščeno med elemente narave, moč zaupanja, da je vse prav tako, kot je. Optimizem simbolizira tudi svetilnik v ozadju.”

Moja dela nastajajo spontano, v miru in tišini, ko slišim glas srca, velikokrat pa tudi na številnih kolonijah in likovnih druženjih. Takrat je v njih vsa moč in energija skupne ustvarjalnosti, ki ima zame še poseben čar. Največ ustvarjam doma, na hribu Janina..v hiški sredi gozda s pogledom na Donačko goro, kjer imam tudi svoj art-atelje Ašera. Slikam v različnih tehnikah, predajam se izraznosti raznovrstnih stilov, ostajam pa pri barvah in platnu brez zame odvečne dekorativnosti drugih materialov.

Številne razstave in zelo dobri odzivi povsod, kjer se moja umetnost dotakne ljudi, so me prepričali, da sem na pravi poti.

6. SLIKA TEHTNICA

       Tehtnica, akril na platno

Slika je nastala v sklopu serije horoskop, ki je bila razstavljena že na več samostojnih galerijskih razstavah ( Doosor- Radenci, Reimer – Sl. Konjice, 3X -Lent MB…)

“To znamenje zoodiaka sem upodobila kot ženski lik, namenoma gol, brez obleke, las, dodatkov..ker je resnica pač gola. Tudi barve so zreducirane na minimum, da ne motijo procesa tehtanja dejstev pri iskanju resnice in pravice tako zase, kot za druge. Kot energetska slika nas vzpodbudi, da se umirimo, ustavimo in iščemo ravnovesje in “zlate” rešitve na življenjski poti.”

7. SLIKA KOZOROG

       Kozorog, akril na platno

Slika je nastala v sklopu serije horoskop, ki je bila razstavljena že na več samostojnih galerijskih razstavah ( Doosor- Radenci, Reimer – Sl. Konjice, 3X -Lent MB…)

“Kozorog je močan, vztrajen in trmast. Pri doseganju ciljev ga jezdi ( vodi in usmerja) sicer šibkejša personaliziana figura, ki z bičem v roki simbolizira neverjetno sposobnost tega znaka zoodiaka, da sam sebe prižene do vrha.Tudi izven horoskopske tematike slika lahko nudi vso energijo, potrebno človeku pred izzivi, ki zahtevajo zbranost, fokusiranost na cilj, disciplino in motivacijo.”

8. SLIKA PIVEC

    Pivec, oglje in akril na platno

“Na temo piva v Laškem je nastala ta slika kot skica z ogljem na platno, ki sem jo dopolnila z akrilnimi nanosi bele barve in nastalih sivin. Groba preprostost pivca piva dobi ob barvi te pijače nežen, angelski izraz. Morda ga angel v ozadju tudi varuje, da bo zmogel ostati pri enem vrču in se vrniti k delu in življenju, kot je.”

9. SLIKA DEDEK NA VASI

        Dedek na vasi, oglje in akril na platno

“Kot groba skica z ogljem na platno je nastala podoba dedka na vasi, z vsem, kar ima v svoji starosti in samoti: zvestega psa, razpadajočo hiško, klopco na griču in svoj vinček v pletenki. In to je dovolj, da njegov obraz izžareva mir, spokojnost in nasmeh. Motivika sama po sebi je dovolj zgovorna in močno izrazna, da sem sliko dokončala le z minimalnimi nanosi akrila in ji dovolila “dihati” življenje marsikoga na podeželju takšno, kot je.”

10. SLIKA ČUTNOST V MODREM

Čutnost v modrem, akril na karton

“V sliki je skozi igro razčlovečenja človeka nastala hkrati močna težnja in volja, da se izza kovinske modrine, v plasteh barve življenja in skozi izrazito čutno postavitev figure ohrani bistvo človeka. Dotika čutnosti in rahločutnosti v doživljanju sveta skozi prizmo razgradnje se ne da premagati niti na drugačnih poteh.Način kreiranja slike z barvnimi pasovi je bil zame zanimiv eksperiment.”

Takole me je predstavil P. Plavčak ob otvoritvi samostojne razstave Dotiki v galeriji  Studenček Maribor:

“Kot študentka je bila likovna urednica revije Katedra, slikala je plakate za KUD Študent Maribor. Kot članica DLLU Mavrica se je udeleževala razstav – na leto štirih. Veliko slik je naredila in podarila  v dobrodelne namene preko LIONS kluba, pa ustanovam, šolam, domovom za ostarele itd. Samostojno je razstavljala v Termah Olimia, Šenčurju pri Kranju, hotelu Betnava v Mariboru, galeriji 3X na Lentu v Mariboru, Reimerjevi galeriji v Sl. Konjicah, galeriji DOSOR v Radencih,  Qulandiji v Ptuju in številnih javnih prostotih. Sodeluje na stalni razstavi v prostorih domače občine, občasno v gostinskem objektu na Ložnem, samostojno stalno razstavo ima v Afna-baru v Rogaški Slatini.

Z veseljem se udeležuje likovnih kolonij, ex-tempor in slikarskih srečanj.

V zadnjih petih letih se je bolj intenzivno posvečala novim raziskovanjem v smeri figuralike in simboličnega izraza. Njene figure so osrednji motiv likovne zgodbe, poudarjeno realistične, s pridihom impresije, čutnosti in erotike. Postavljene so v namišljen ali realen svet narave. Čutnost in erotični pridih izraža z izbiro predvsem akrilnih barv in grobimi potezami čopiča. Le včasih ujame tudi kak motiv v zasanjano lepi naravi, ga prenese na platno – kot barvno impresijo, očaranosti nad igro sončnih žarkov v krošnjah, pokrajini, vodi… V akvarelni tehniki se z nežnostjo dotika živalskega sveta, predvsem svojih muc in njihove mehkobe, z abstraktnimi slikami pa prihajajo na dan različna notranja doživetja sveta.

Lidija je vneta eksperimentatorka in poskuša najti svojo pot med različnimi tehnikami in stili. V vsako sliko vloži vso svojo notranjo energijo, čustva in dušo. Njeni likovni ‘dotiki’ so poskus prenesti svoje notranje občutke na gledalce. Slikarki čestitamo za čudoviti izbor slik na razstavi v MČ ter ji želimo še veliko lepih predstavitev. Prepričan sem, da jih bo še veliko in bo uspela uresničiti svoje skrite sanje!”

 Peter V. Plavčak

11. SLIKA EKSPLOZIJA MIRU

             Eksplozija miru, akril na platno

“Z debelimi nanosi barve in mešanjem le te na samem platnu sem se prepustila igri zahajanja sonca ob obali. Močno občutenje tega eksplozivnega prizora sem umirila z jadrnicami, na katerih se ujame pogled v spokojno statiko bližajoče se noči. Ker gre za trenutek, ujet na platnu, je ostala slika le impresija, hvaležna pravemu občutku, kdaj je čas, da obmolknemo.”

12. SLIKA IN VINO VERITAS

     In vino veritas, akril na platno

“Slika je nastala za razstavo na temo vina v Rogaški Slatini. Iz prvotnega osnutka vinske kraljice me je lastna družinska izkušnja alkoholizma popeljala v nekaj več. Na platnu sem razvila zgodbo, ki je ni potrebno razlagati, saj se v njej najde ne le vsakdo, ki je to doživel, ampak tudi vsi, ki ne morejo mižati in spregledati resnice, tragedije in posledic omame v družbi.”

13. SLIKA MASA

                     Masa, akril na platno

Prelivanja po platnu in konstruiranje teme o družbi in vlogi posameznika v njej, me je pripeljalo do zelo globokih misli, izraženih v asociacijah in v simboliki vsakega dela slike posebej kot tudi do naslova slike v celoti. Družbeno kritiko, ali pa morda tudi le občutek iluzornosti realnosti, v katero vodi slučajnostno izlitje barve, naj bo prepuščeno gledalcu.”

14. SLIKA YIN- YANG

                   Yin-yang, akril na platno

“Med dvema barvama ( črna-rumena), ki simbolizirata moško-ženski princip, v iskanju ravnovesja, ekstremov in kompromisov, združevanja in razhajanja, nastaja rojstvo novega v nežnih koprenah barve mladega listja.”

In še predstavitev v pesmi:

Velika mojstrica poezije in kraljica čopiča, opojno nežna romantična dušica,

bela golobica na krilih človeških vrednot, zaščitnica slabotnih in pomoči potrebnih,

idealizirana kleopatrska dušna pastirica, bojevnica grško-rimskega sloga v sivini dneva,

zaščitnica in ljubiteljica živali, muza retoričnega prebujenja prvinskih strasti,

nosilka telepatskih pozitivnih vibracij, pa vendar tako čustveno ženstvena in

plaha v življenjskih prepihih, bodičasta ježevka v obrambi svojih stališč,

blagohotna inspiratorka vizualizaicije figurativnih motivov v likovni praksi,

dražeče izzivalna v rimi in nočnih izlivih čustvene poezije,

plesalka v tišini in angelski glasbi.

Peter V. Plavčak

(Opis umetnika je plod našega raziskovanja trga umetnin, zato je vsako mnenje, ki ga lahko posredujete na naš email: info@digrazia.si  in ga bomo tudi posredovali umetniku dalje, dobrodošlo).

 

ekipa Di Grazia

Tel.: 051/272-100

Email: info@digrazia.si

http://www.digrazia.online

http://www.umetnine.si

Facebook

S klikom na »Sprejemam« ali z nadaljnjo uporabo spletnega mesta se strinjate z uporabo piškotkov ter drugih podobnih tehnologij za izboljšanje uporabniške izkušnje. Več informacij.

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close